10 mindfulde sommertips

Få tips og tricks til gode meditationer i sommerferien - og hvordan du sætter din mindfulde praksis i feriemode ☀️


Solen brager ned fra en skyfri himmel og ferien står for døren - ja, måske allerede begyndt. Væk ryger de faste hverdagsritualer, og pludselig risikerer din gode, mindfulde praksis også at ryge en tur.


Eller omvendt: Du har ikke fået mediteret så meget i hverdagen, som du ønskede, og nu vil du gerne benytte lidt af ferien til at kickstarte din mindfulde praksis.


Det gode i begge tilfælde er, at sommeren er en fantastisk tid at meditere og være mindful på ☀️ 🏖️


Her er ti tips til en dejlig, mindful sommer:


1) Lav en realistisk feriemeditationsplan (vær realistisk)

Sæt dig ned og tænk over, hvornår det vil passe dig bedst at meditere på en feriedag.


Det mest sikre er at lægge dine meditationer op ad nogle af de (ferie)rutiner, som du allerede har. Hvis du f.eks. gerne vil meditere om morgenen, og du i forvejen har faste rutiner såsom at drikke en kop kaffe og gå i bad, så læg din meditation INDEN din allerede faste rutine. Dvs. INDEN du drikker din kop kaffe (og i bedste fald inden du brygger den :)), og INDEN du går i bad.

Vores hjerne husker simpelthen bedre den “nye” vane, hvis den kommer lige før en aktivitet, som du er vant til. Efter nogle dage bliver det naturligt, at du lige sætter dig godt til rette og mediterer, inden du sætter kaffen over eller tænder for vandet i badeværelset.2) Find fantastiske steder at meditere udenfor

Sommeren kalder på udendørsmeditationer. Så gå på opdagelse i alt fra din baghave til din nærmeste skov, strand, mark, park, havn og mediter og vær mindful nye steder.


3) Benyt sansemeditationer

Prøv en sansemeditation, hvor du lægger mærke til alle dine sanser. Se først, hvad der er omkring dig. Luk så øjnene og lyt til alle lydene. Registrer de mange dufte. Og mærk, hvor og hvordan du sidder. Fokuser til sidst på dit åndedræt. Kør evt. øvelsen igennem flere gange.

4) Tag din første bid og slurk mindfuldt

Sommeren kalder på is, drinks, øl i det fri og at spise og grille ude og spise masser af jordbær. Prøv at tage din første bid og din første slurk mindfuldt. Registrer alle smagsindtryk, hvordan maden eller væsken føles i din mund, og hvordan du tygger maden eller synker den iskolde øl, drink eller is og måske kan mærke kulden hele vejen ned gennem dit system.


5) Send mobil, TV og computer på ferie


Smartphonen er vores største opmærksomhedsrøver sammen med computeren og TV’et. Prøv at sende alle dine enheder på ferie i en dag eller to - eller hvor længe du kan overskue det uden alt for store abstinenser.


Giv gerne dine nærmeste besked om, at du lige trækker stikket for den digitale omverden et par dage og se, hvad der sker med din tid, din dag og din hjerne, når du går analog et par dage.


Denne øvelse kan vise sig at blive det vildeste, du overhovedet oplever i din ferie. Og jo, det KAN lade sig gøre 😊


6) Øv dig i kærlig venlighed


Hvis du rejser på ferie, møder du tit mange nye mennesker. Nogle kan være herlige og berigende, andre måske irriterende. Prøv efter en god lang dag at lave meditationen “kærlig venlighed” (som vi gennemgår på kurset), hvor du sender så meget varme, kærlighed, medfølelse og omsorg over til alle de, du har mødt på din dag. Lige fra den søde tjener til den irriterende nye nabo, som larmer helt vildt. Husk på, at alle de, du møder på din vej, søde som irriterende, ligesom dig sikkert også har været en masse igennem og bare gerne vil accepteres og elskes, som de er. Mærk hvad der sker i dig, når du retter din omsorg og kærlighed både udad mod andre og indad mod dig selv.


7) Rejs - også gerne kort - og vær helt til stede


Selv om tiden, økonomien - eller coronasituationen - måske ikke er til de store eventyrlige rejser, så kan mindre bestemt også gøre det. Prøv f.eks. bare at tage et smut til en by i nærheden, du ikke normalt besøger og brug en halv eller hel dag på mindfuldt at gå rundt og suge indtryk til dig. Spis også gerne din frokost eller aftensmad et sted, du aldrig har prøvet før. Registrer alle de nye indtryk uden at (be)dømme dem. Skal du rejse længere, så indtag den nye destination mindfuldt. Altså hvor du virkelig registrerer, hvor du nu skal bo og være. Inden du kaster dig ud i at pakke ud på dit hotelværelse eller på din airbnb-destination, så bare sæt dig et sted og tag alle indtryk ind og gå udenfor din nye hoveddør og gør det samme.


8) Lav dit eget miniretreat


Du kan selvfølgelig vælge at tage på et meditationsretreat (jeg holder f.eks. et i uge 32 :)), men du kan også selv lave dit eget retreat.


Planlæg en hel dags mindfulde aktiviteter - lige fra morgenmeditation til yoga, mindfulde gåture, meditationer i det fri og mindful spisning, så du den dag ikke skal overveje noget - men bare kan følge planen og nyde roen.


Sørg for at lade din smartphone, computer og TV holde fri den dag.